În Rusia lui Vladimir Putin, orice tentativă de a critica regimul de la Kremlin și orice „gest necugetat” pot fi interpretate drept „trădare”. Ca în vremurile de tristă amintire ale Uniunii Sovietice, „relațiile cu străinii” sunt atent monitorizare de Serviciul Federal de Securitate (FSB, continuatorul KGB), iar academicienii și cadele universitare au „prioritate”.
Un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) scoate în evidență informația alarmantă că, în ultima perioadă, arestările pentru ”trădare” sau „spionaj” au cunoscut o creștere constantă în Rusia.
În contextul războiului din Ucraina, „Legea agenților străini” este o adevărată sabie a lui Damocles care atârnă deasupra tuturor celor care nu sunt de acord cu acțiunile lui Vladimir Putin, au curajul să și le exprima sau intră în contact cu străinii.
Autoritățile ruse au început să colecteze datele personale ale cadrelor universitare care sunt în contact cu cetățeni străini, notează The Moscow Times, iar practica este comparată cu cea din epoca sovietică, atunci când contactele dintre ruși și străini erau strict monitorizate.
Ministerul Educației și Științei din Rusia a transmis joia trecută universităților o scrisoare prin care le cere să completeze formulare pentru studenții și cadrele universitare care au participat la evenimente științifice internaționale în 2023.
Un formular de completare atașat solicită „informații detaliate despre numărul de participanți la congrese internaționale și evenimente expoziționale organizate sau la care a participat o instituție academică sau științifică rusă”.
Ministerul Educației și Științei din Rusia ar putea ajunge să colecteze date despre „zeci de mii, dacă nu sute de mii” de cadre universitare până la termenul limită de 22 decembrie pe care l-a impus.
Dar, pe lângă reprimarea „contactelor nepotrivite” sau restricţionarea călătoriilor în străinătate, lista ar putea fi folosită de serviciile de informaţii ale Rusiei pentru a recruta agenţi, mai notează The Moscow Times.
Citește și: